ST-läkare i radiologi

ST-läkare i radiologi – Vägen dit

Att bli antagen som ST i radiologi börjar i de flesta fall, liksom många andra specialiteér, med ett underläkarvikariat (ST-vik). Detta ST-vikariat sträcker sig oftast 6 månader som sedan övergår till fast anställning om båda parter är nöjda.

 

ST står för “specialiseringstjänstgöring” och är ett steg på vägen mot att bli en svensk specialistläkare. I Sverige är man är ST-läkare i 5 år innan man blir specialistläkare.

 

Men hur blir man ST-läkare i radiologi?

Radiologi är lite speciellt då man de första 3-6 månaderna inte tillför kliniken speciellt mycket. Även om jag personligen hatar ordet “produktion” inom vård, så producerar en ST-läkare i t.ex. allmänmedicin redan från första veckan medans det tar cirka 3-6 månader för samma läkare i radiologi att bli mer självständig. Att bli jourkompetent är en viktig milstolpe som ST-läkare i radiologi.

Givetvis finns det många faktorer som är meriterande när du söker ST inom radiologi. Sjävklart är tidigare erfarenhet av radiologi högsta prioritet. Dvs du kommer ha en större chans att komma in som ST-läkare på ett sjukhus jämfört med någon som inte har någon tidigare erfarenhet inom radiologi. Detta fall lämpar sig framförallt när du som redan är ST-läkare i radiologi av någon anledning behöver byta arbetsplats.

Men om man inte har någon tidigare erfarenhet av radiologi då?

Forskning, tidigare ST-tjänst (kirurgi, ortopedi och klinisk fysiologi speciellt), personliga kontakter, flertalet underläkar-vikariat inom andra områden etc är alla meriterande när du söker ett vikariat som ST-läkare i radiologi.

Självklart vill klinikens ledning och personal ha en god kännedom om den tilltänkte ST-läkaren. Därför är det ytterst viktigt att även redan som AT-läkare visa intresse för sin tilltänkta specialitet. Detta rankar oftast högt på alla rekryterares önskelistor.

De större universitetssjukhusen brukar i regel, som vanligt, vara svårare att komma in på, men absolut inte omöjligt. Det beror på dig, dina meriter, din intervju och dina referenser.

 

Att söka ST i radiologi

Ett bra första steg är att se om det finns några lediga tjänster utannonserade i det landsting du vill jobba inom.

Läkarkarriär och AMS brukar kunna ge en bra överblick med sina platsannonser, men sök gärna lokalt också inom ditt egna landsting.

Ett hett tips är att abonnera på Läkartidningens bevakningsmail för nya platsannonser där du själv kan välja vilka olika typer av tjänster som du vill få information om.

Ditt egna kontaktnät är givetvis också viktigt – hör med dina kollegor om de känner någon radiolog tex! Event och mässor kan också vara en plats där du direkt kan prata med andra radiologier och arbetsgivare, speciellt Röntgenveckan som hålls varje år.

st läkare radiologi, st-läkare i radiologi, söka st radiologi, bli radiolog, bli st läkare röntgen, st läkare röntgen, st-läkare röntgen, bli röntgenläkare, radiologi AT, radiologi st, röntgen st, röntgen at
Dina egna vänner och kontakter är en viktig tillgång när du är ute efter att hitta en ST-tjänst.

Hittar du en ledig tjänst är det bara att söka och då oftast via mail eller externa ansökningstjänster.

Hittar du inte en ledig ST-tjänst inom ditt egna landsting (eller tom övriga Sverige) är det alltid en bra idé att ringa och höra sig för när en eventuell ledig tjänst kommer att annonseras ut. Det är en jobbig process att få tag i verksamhetschefer/rekryteringsansvarig, men just denna person kan ge dig väldigt mycket värdefull information.

En annan väldigt värdefull metod är att faktiskt auskultera (gratis) på en röntgenklinik i några veckor. På så sätt får du en bra inblick i en radiologs vardag och kan visa, samt bekräfta för dig själv, ditt genuina intresse för radiologi.

Även under AT:n har man en röntgenvecka och sedan en fri vecka som man kan utnyttja för att få mer tid hos röntgen. Det kan vara svårt för vissa att veta innan legitimation vad de vill specialisera sig inom. Däremot har du, som nämnts tidigare, väldigt goda möjligheter redan under AT:n att visa ditt intresse för radiologi.

Det kan även vara smart att kontrollera kvaliteten på din tilltänkta röntgenavdelning och dess utbildning genom SPUR-inspektioner. Dessa kartlägger och inspekterar ST:s struktur och process. Se SPUR-rapporter.

 

Att söka tjänst som ST-läkare radiologi: Kort & gott

  • Se över platsannonser (lokalt, regionalt och nationellt) – dagligen!
  • Ring verksamhetschefer och presentera dig
  • Var beredd på att flytta för att få din ST
  • Visa starkt intresse redan under AT:n
  • Auskultera på en röntgenavdelning
  • Hör med ditt egna kontaktnät om eventuellt lediga tjänster (någon som känner någon som känner en radiolog tex)

 

Lycka till! // Xray.nu

 

Vid frågor får du gärna kontakta oss – vi svarar så fort vi kan!

 

One thought on “ST-läkare i radiologi

  1. Ibland blir jag helt amazed över att det finns människor som tar sig tiden för att skriva något sånt här för att hjälpa andra människor (som mig). Ett stort tack för att du på ett så välskrivet och konkret sätt förklarat hur jag ska gå tillväga inför mitt framtida ST-vik sökande!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 1 =